sâmbătă, 24 aprilie 2010

NIMFE

Nimfele sunt genii ale naturii, pe care cei vechi şi le închipuiau ca pe nişte fecioare tinere şi frumoase. Ele locuiau în grotele de pe vârfurile munţilor, în codrii deşi, pe câmpii sau în ape şi erau de mai multe categorii: nimfele apelor purtau numele de oceanide, nereide şi naiade, cele ale munţilor de oreade, iar cele ale pădurilor de driade şi hamadriade. Nimfele erau înzestrate cu darul profeţiei. De cele mai multe ori oamenii le invocau în calitate de genii protectoare, implorându-le sprijinul. Legendele legate de numele lor sunt numeroase, ele fiind iubite de zei şi nu arareori şi de muritori (de exemplu, Daphne, Callisto etc.).
Tinere frumoase si seducătoare, nimfele au numerosi iubiti, majoritatea zei: Zeus, Apollo, Hermes si Dionis. Dar nimfele cautau de obicei tineri. Astfel, cucerite de frumusetea lui Hylas, ele i-l rapesc lui Heracle si-l atrag in adancurile izvorului lor. Puternice, nimfele sunt redutabile. Insasi frumusetea lor poate duce la nebunie. Erau considerate divinitati secundare, cu puteri limitate, iar cultul lor nu se preta la mari celebrari publice, insa erau foarte populare. Apropiate de oameni, erau venerate prin intermediul preotilor. Sanctuarele lor erau doar izvorul, copacul, stanca sau fantana, locuri pe care taranii le decorau asa cum doreau.Existe nenumărate legende in care nimfele erau printre personajele principale. Una dintre acestea este cea a lui Narcis, simbolul iubirii de sine. Narcis fusese binecuvantat de catre zei cu o frumusete nemaivazuta, frumusete care facea victime atat printre femei, dat si printre barbati. Multe nimfe se indragostesc de el, printre care si Echo. Aceasta este blestemata de Hera, sotia lui Zeus deoarece l-a ajutat pe stapanul Olimpului sa o insele. Nimfa a tinut-o de vorba pe Hera in timp ce Zeus o insela. Afland de acest lucru, Hera a pedepsit-o pe Echo, luandu-i glasul, lasand-o sa scoata numai sunele scurte. Echo il urmareste pe Narcis in padurea unde acesta vana. Simtindu-i prezenta, Narcis intreba cu glas tare cine este in padure. Nimfa nu poate decat sa scoata ecoul spuselor lui Narcis. Disperata ca nu poate sa comunice cu Narcis, Echo se arunca in bratele sale. Surprins, tanarul fuge, iar nimfa nu mai vrea sa traiasca si se omoara.Alta legendă este despre o nimfă,Galatea,care se îndrăgosti de un tânar păstor pe nume Acis,fermecată de cântecul lui.Iar când Galatea şi Acis s-au privit în ochi,întoceau privirile lor sfioase.Era o seară minunată dar apăru Poliphem,un ciclop fiu a lui Poseidon,o ameninţă pe Galatea că îi va distruge trupul lui Acis.Iar Poliphem a aruncat o stâncă în Acis.Din trupul tânărului nu rămaseră decât picaturi de sânge.Lui Nereus i se făcu milă de Galatea aşa că transformă picăturile de sânge a lui Acis înt-un râu care curge în mare.Legendele nimfelor au surescitat imaginatia multora, insa mai ales a pictorilor celebri care le-au consacrat acestora unele dintre cele mai frumoase tablouri existente.

ARTA,CULTURA,MITOLOGIE

Crater
 Este un vas grecesc antic in care vinul se dilua cu apa.Statea, de obicei, pe un tripod in camera de zi,unde era facut amestecul.Craterele se confectionau din metal sau din ceramica si erau adesea impodobite cu picturi sau cu ornamente complicate.
Fresca
 Aceasta tehnica picturala este folosita, de obicei, pentru pereti.Dupa intindere, culorile, obtinute prin diluarea in apa a pigmentilor uscati sum forma de pulbere, se usuca si se aseaza odata cu tencuiala,devenind,practic,parte din perete.Fresca este ideala pentru picturile mrale pentru ca se adapteaza stilului monumental si pentru ca era mata si durabila.
Artemis
Artemis era fiica lui Zeus si a lui Leto si sora geamana a lui Apolo. Era favorita populatiei rustice.Natura si functiile sale variau mult de la o regiune la alta, dar se pare ca, dincolo de toate deosebirile, Artemis era perceputa ca zeita naturii salbatice, care dansa, de obicei insotita de nimfe, prin munti,paduri si mlastini.
Apolo
 Printre atributele lui Apolo era si acela de pastor si se spune ca zeul a slujit regelui Admet din Pherae ca randas si pastor atunci cand a fost pedepsit de Zeus pentru ca ii macelarise pe faurarii sai de arme, ciclopii.Apolo era, de asemenea, numit LYCEIUS; probabil pentru ca proteja turmele de lupi;pentru ca pastorii si ciobanii isi petreceau vremea cantand, specialistii au avansat teoria ca aceasta a fost functia originara a lui Apolo.
Zeus
In religia vechilor greci, Zeus era considerat principala zeitate a Panreonului, stapanului cerului si al vremii, echivalent zeului roman Jupiter.Zeus trimitea tunetele si fulgerele, ploaia si vanturile, iar arma sa traditionala era trasnetul.Era considerat parintele zeilor si al oamenilor deopotriva.
Hermes
Atat in literatura, cat si in credintele religioase,Hermes era, in mod constant, considerat protector al vitelor si oilor si era adesea asociat cu diferite zeitati ale vegetatiei, indeosebi cu Pan si cu nimfele.
William Cuceritorul
William a decretat ca noul an incepe pe 1 ianuarie, desi, ceva mai tarziu, Anglia a revenit la sarbatorirea inceputului anului pe 25 martie, la fel ca restul crestinitatii.1 ianuarie a fost repus in drepturi de calendarul gregorian(1582), adoptat imediat de tarile romano-catolice.
Pegas
In mitologia greaca, Pegas era un cal inaripat care s-a intrupat din sangele Gorgonei Meduza, indata dupa decapitarea acesteia de catyre Perseu.Calul inaripat s-a transformat intr-o constelatie sia  devenit un slujitor al lui Zeus.Poestea lui Pegas era unul din subiectele favorite ale artei si literaturii grecesti, iat in Antichitatea tarzie zborul sau avantat spre cer a inceput sa fie interpretat ca o alegorie a nemuririi sufletului;in perioada moderna, pegas a fost perceput ca un simbol al inspiratiei poetice.