sâmbătă, 24 aprilie 2010

ARTA,CULTURA,MITOLOGIE

Crater
 Este un vas grecesc antic in care vinul se dilua cu apa.Statea, de obicei, pe un tripod in camera de zi,unde era facut amestecul.Craterele se confectionau din metal sau din ceramica si erau adesea impodobite cu picturi sau cu ornamente complicate.
Fresca
 Aceasta tehnica picturala este folosita, de obicei, pentru pereti.Dupa intindere, culorile, obtinute prin diluarea in apa a pigmentilor uscati sum forma de pulbere, se usuca si se aseaza odata cu tencuiala,devenind,practic,parte din perete.Fresca este ideala pentru picturile mrale pentru ca se adapteaza stilului monumental si pentru ca era mata si durabila.
Artemis
Artemis era fiica lui Zeus si a lui Leto si sora geamana a lui Apolo. Era favorita populatiei rustice.Natura si functiile sale variau mult de la o regiune la alta, dar se pare ca, dincolo de toate deosebirile, Artemis era perceputa ca zeita naturii salbatice, care dansa, de obicei insotita de nimfe, prin munti,paduri si mlastini.
Apolo
 Printre atributele lui Apolo era si acela de pastor si se spune ca zeul a slujit regelui Admet din Pherae ca randas si pastor atunci cand a fost pedepsit de Zeus pentru ca ii macelarise pe faurarii sai de arme, ciclopii.Apolo era, de asemenea, numit LYCEIUS; probabil pentru ca proteja turmele de lupi;pentru ca pastorii si ciobanii isi petreceau vremea cantand, specialistii au avansat teoria ca aceasta a fost functia originara a lui Apolo.
Zeus
In religia vechilor greci, Zeus era considerat principala zeitate a Panreonului, stapanului cerului si al vremii, echivalent zeului roman Jupiter.Zeus trimitea tunetele si fulgerele, ploaia si vanturile, iar arma sa traditionala era trasnetul.Era considerat parintele zeilor si al oamenilor deopotriva.
Hermes
Atat in literatura, cat si in credintele religioase,Hermes era, in mod constant, considerat protector al vitelor si oilor si era adesea asociat cu diferite zeitati ale vegetatiei, indeosebi cu Pan si cu nimfele.
William Cuceritorul
William a decretat ca noul an incepe pe 1 ianuarie, desi, ceva mai tarziu, Anglia a revenit la sarbatorirea inceputului anului pe 25 martie, la fel ca restul crestinitatii.1 ianuarie a fost repus in drepturi de calendarul gregorian(1582), adoptat imediat de tarile romano-catolice.
Pegas
In mitologia greaca, Pegas era un cal inaripat care s-a intrupat din sangele Gorgonei Meduza, indata dupa decapitarea acesteia de catyre Perseu.Calul inaripat s-a transformat intr-o constelatie sia  devenit un slujitor al lui Zeus.Poestea lui Pegas era unul din subiectele favorite ale artei si literaturii grecesti, iat in Antichitatea tarzie zborul sau avantat spre cer a inceput sa fie interpretat ca o alegorie a nemuririi sufletului;in perioada moderna, pegas a fost perceput ca un simbol al inspiratiei poetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu